Slag om Norg en historische fietsen op 11 en 12 augustus

Norg staat op zaterdag 11 augustus in het teken van de Slag om Norg, het jaarlijks wielerspektakel dat inmiddels de subtop van het internationale profwielrennen naar Drenthe trekt.

 

 

Een dag later is het vanaf 11.00 uur de beurt aan de historische fietsen van De Oude Fiets. Er wordt een mooie tocht gemaakt rond Norg, die zal starten vanaf Hotel Karsten De groep fietsers verzamelt zich vanaf tien uur en begint de tocht met twee rondjes rond de kerk. De route voert naar Huis ter Heide en Veenhuizen, waar bij Coco Maria een stop wordt gemaakt.

In 2018 is de Slag om Norg weer een UCI 1.1 koers van 190 kilometer. De profrenners krijgen zo’n 50 kilometer aan gravelwegen voorgeschoteld in Noord-Drenthe. De laatste twee uur van de zevende editie van de Slag, is ook live te volgen op de site van het Dagblad van het Noorden. RTV Drenthe zendt na de race een samenvatting
met alle hoogte- en dieptepunten uit. De internationale coureurs krijgen een groot deel aan onverharde wegen voorgeschoteld. Nieuw dit jaar: de lange aanlooplus die dieper Drenthe in gaat dan ooit tevoren.

De plaatselijke ronde voert voor een groot deel over de Marke’s van Norg en Peest. De renners passeren de vermaarde ‘Lebbestok’. Een markering die al sinds 1639 bekend is. Volgens de overlevering stierf vrouw Lebbe op deze plek in een gure najaarsnacht. Ze was op zoek naar een rustplaats, maar werd vermoord om het geld dat ze
bij zich had. De Lebbestok vormt nu de grens tussen Peest en Zeijen. Met het ontstaan van de Slag om Norg symboliseert de Lebbestok niet alleen het lijden van vrouw Lebbe, maar ook de strijd die de renners in dit prachtige landschap uitvechten.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *