Schapen (tijdelijk) terug op de brink in Norg en Westervelde

schoonebeekers-hanna-schipperOp donderdag 9 november, om 14.00 uur komen schapen (tijdelijk) terug op de Putbrink aan de Peesterstraat in Norg. Op een later moment worden ook schapen op de brink in Westervelde ingezet. Boermarke Norg Oosteind, gemeente Noordenveld en Landschapsbeheer Drenthe zetten zich hiermee in om de brinken duurzaam te beheren. Het gras blijft kort en de schapenmest zorgt voor goede voeding voor de bomen.De Boermarke plaatst een tijdelijk raster om de Schoonebeker schapen van Jan Dalmolen uit Westervelde op de brink te houden.

Drentse Brinken
Brinken zijn een kenmerkend onderdeel in veel Drentse dorpen. Wist u dat brinken vermoedelijk rond de 12e eeuw zijn ontstaan en destijds vele sociale en doelmatige functies kende? Vroeger waren het verzamelplaatsen voor vee. Schapen, koeien of paarden werden er bijeen gedreven. Later dienden de brinken als ontmoetingsplek voor dorpsbewoners en werden er markten en feesten gehouden.

Het landschap onderhouden we samen
Het tijdelijk terugbrengen van de schapen op de brinken is onderdeel van de pilot ‘Landschap onderhouden we samen’. In deze pilot werken Landschapsbeheer Drenthe, de gemeente Noordenveld en Boermarken samen met bewoners- en vrijwilligersgroepen en grondeigenaren om de biodiversiteit in een gebied te verhogen. In een netwerk worden ervaringen uitgewisseld, wordt samengewerkt en vindt afstemming van activiteiten en werkzaamheden plaats.

De pilot Het landschap onderhouden we samen wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van de provincie Drenthe, de regio Groningen Assen en de gemeente Noordenveld.

Fotobijschrift: Schoonebeker schapen komen tijdelijk terug op de Putbrink in Norg. Foto: Hanna Schipper

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *