Restaurant Tafel 20 mag nu ook formeel aan de slag

tafel 20 zon mars 012De toestemming van de gemeente is binnen. Tafel20 mag nu volledig open. Vrijdag is de eerste keer dat het restaurant voor diners de deuren opent. De avond erna is een besloten bijeenkomst, maar daarna is het restaurant voor de gasten volledig open. Op 14 april opent Hennie van der Most om 19.00 uur het nieuwe restaurant bij Hotel Norg. Daar worden vele gasten verwacht. 11034275_1580358988888164_1153558932464414476_nMaikel Spijkerman en Michel Wieringa hebben er zin in, getuige het interview dat ze onlangs aan de Norger Courant gaven.

 

 

Uitbaters Tafel20 verruilen Koperen Hoogte voor zaak in Norg

“Een mooie tent en eerlijk en lekker eten”

“We hebben allebei wel gewerkt in De Koperen Hoogte, maar we doen zeker niet uit de hoogte.” Het gesprek met Maikel Spijkerman en Richard Wieringa, de nieuwe uitbaters van het restaurant bij hotel Norg vindt plaats aan de stamtafel. Open, duidelijk en vol passie. Want dat de twee er zin in hebben om Tafel20 tot een succes te maken, lijdt geen twijfel. “We hopen nog voor de Pasen open te kunnen, maar we zijn wel afhankelijk van leveranciers en natuurlijk moet ook de vergunning geregeld zijn. In tussentijd  willen we het hier zo netjes en representatief mogelijk maken. Je maakt uiteindelijk maar een keer een eerste indruk.”

Tafel20 staat voor een nieuwe start. “Bij de Koperen Hoogte waren er negentien tafels in het exclusieve restaurant. Als dan na een buffet diverse schalen terugkwamen en het was rond etenstijd, werd ‘Tafel20’ geroepen. Dat betekende dat wij er ook nog iets van konden nemen. Voor ons is Tafel20 duidelijk een volgende stap, nadat bekend werd dat De Koperen Hoogte gaat sluiten. Het is ook gewoon een frisse naam. Niks mis mee”, zegt Maikel. De kersverse uitbaters van Tafel20 willen ook een goede samenwerking met andere Norger horecaondernemers bewerkstelligen. “Het dorp leent zich er voor om allerlei evenementen gezamenlijk op te pakken.”

De officiële opening is gepland op dinsdag 14 april. Hennie van der Most, eigenaar van De Koperen Hoogte, zal daarvoor zorgdragen. “Hij heeft ons ook geholpen met allerlei spullen die we nodig hadden voor in de keuken”, zegt Richard Wieringa. “Dat scheelt enorm als je gaat starten. We krijgen sowieso enorm veel hulp en maken ook graag gebruik van de kennis van anderen. Mijn stiefmoeder is heel goed in het decoreren. Ze zorgt voor een uitstraling van het restaurant die ook een beetje bij ons past. Jong en fris, gezellig, maar ook stoer.”

“Wij komen zelf ook uit dorpen en weten dus hoe het werkt in een plaats als Norg. De gunfactor is enorm belangrijk. We willen dan ook echt onderdeel worden van de plaatselijke gemeenschap, al zijn we nu nog maar net bezig. De mensen die we hier spreken zijn allemaal positief en behulpzaam”, zegt Maikel, die de bediening en service op zich zal nemen. Richard bestiert de keuken. “Ik heb een koksopleiding niveau 4 gevolgd en in enkele restaurants gewerkt, waaronder ook specialiteitenrestaurants. De laatste zeven jaar heb ik het enorm naar mijn zin gehad in De Koperen Hoogte. Ik was er sous-chef en stuurde de onder leiding van de chef-kok de keukenbrigade aan.” Maikel en Richard hebben een checklist opgesteld met alle zaken die geregeld en aangeschaft moeten worden. “We kregen ook aanvullende tips, maar door onze praktijkervaring was al snel goed duidelijk wat er allemaal nodig was.”

Maikel begon zijn loopbaan op dertienjarige leeftijd bij Avonturenpark Slagharen. “Echt van onderen af aan, het vullen van de muur met kroketten etc. Bij de Koperen Hoogte ben ik ook onderop begonnen en was ik de laatste jaren als horecamanager onder meer verantwoordelijk voor de inkoop, het Grand Café en de zalen. Hartstikke leuk werk. Dat ga ik hier in Norg op een andere manier voorzetten, maar mijn vakkennis zal ik daar ongetwijfeld goed bij kunnen gebruiken.”

Sfeer, gezelligheid, een restaurant zonder drempels. “Je moet je hier thuis voelen, de ene keer eet je hier, de andere keer kom je een bakkie koffie met me doen”, zegt Maikel die ervan overtuigd is dat de vakkennis van hemzelf en zijn collega het restaurant aanzienlijk zullen upgraden in vergelijking met de afgelopen jaren. “Vakmanschap is enorm belangrijk in de horeca. Als je zonder de juiste knowhow in de keuken of in de bediening gaat werken mis je gewoon een goed basis. Die basis hebben wij wel degelijk. Vakkennis moet gewoon aanwezig zijn. Er gaan te vaak dingen mis in de horeca omdat mensen het wel leuk lijkt een restaurant te beginnen maar de juiste kennis ontberen.”

Er is door de twee een bedrijfsplan gemaakt waarbij ook gekeken is naar het horeca-aanbod in de omgeving en hoe het restaurant in de wintermaanden goed kan blijven draaien. “We zien echt mogelijkheden, anders zouden we er niet aan beginnen. De lunchkaart zal eenvoudig zijn, met soep, salades, broodjes, tosti’s en uitsmijters. Voor het diners hebben we een concept bedacht dat uitgaat van driegangen voor de prijs van € 29,50. Het voorgerecht bestaat uit een proeverij van verschillende vlees of visgerechten, in combinatie met stokbrood. Bij het hoofdgerecht kunnen de mensen kiezen uit vis, vlees of vegetarisch met allerlei garnituur natuurlijk. We serveren mooie porties, er is voldoende te eten. Het nagerecht bestaat uit een combinatie van verschillende kleine desserts. Je kunt de gerechtjes onderling uitwisselen. Alles is mogelijk. Ook kan alleen het hoofdgerecht worden besteld en hebben we natuurlijk kindermenu’s. Onze gasten moeten het vooral leuk vinden en zich thuis voelen, we zijn zeer flexibel”, zegt Richard, die staat te popelen om aan de slag te gaan.

Ook voor vergaderingen, partijen en buffetten staan de twee klaar om aan de slag te gaan. Zo is er door een gezelschap al een Spaans buffet gereserveerd. “Men heeft die avond het restaurant voor zich alleen en we gaan het helemaal in stijl aankleden. Wij kunnen dan laten zien waartoe we in staat zijn. Daar hebben we wel hulp bij, maar door ons enorme netwerk is dat geen probleem”, vertelt Maikel. Tafel20 wordt onder meer bijgestaan door iemand van Koninklijke Horeca Noord-Nederland. Samen met Hotel Norg wordt gewerkt aan het aanbieden van speciale arrangementen. Maikel: “Ach, uiteindelijk gaat het om één ding. Gasten willen het leuk hebben, zich thuis voelen en daarbij zijn een mooie tent en eerlijk en lekker eten essentiële zaken.”

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.