Prachtige tuigpaardensport in hartje Norg

img_4336img_4337Op de Brinkhofweide in Norg vond zondagmiddag 3 september, het regionaal tuigpaardenconcours van de Stichting Norgermarkt Concours plaats. Het weer was perfect voor prachtige tuigpaardensport afgewisseld met een aantal mooie shows en het in groten getale aanwezige publiek genoot met volle teugen van de Noordelijke tuigpaardrijders met hun allerbeste tuigpaarden.

Om stipt 13.00 uur kwamen een negental nog jonge paarden de baan binnen rijden voor hun wedstrijd in de kleine limietklasse. Na een eerste selectie wilden beide juryleden er vijf nogmaals bekijken en dat waren Klaas Buist uit Nuis met de hengst Iowa (v. Colonist), Gerard van der Meulen uit Wijnjewoude met Gentenaar (v. Bakboord), Rony Beuving uit Hijken met Contant (v. Vulcano), Niek Alting uit Jipsingboertange met Icoon (v. Colonist) en Erik van der Veen met Haito (v. Atleet) van de Jonge uit Roden. Een mooi strijd die in Iowa een overtuigende winnaar kreeg. De hengst gaat hoog van de grond en showt zich met een mooie hals houding. Gentenaar ging heel best over de benen en werd tweede voor Haito, die voor het eerst door Van der Veen werd gereden. Contant liet ook een constante verrichting zien en werd vierde voor Icoon.

 

Twee keer Linda Boelens

In de grote limietklasse ging de winst na overrijden met vier naar de in Norg geboren Linda Boelens. Zij reed de vos El Nino B (v. Atleet) heel beheerst zodat hij goed vierkant over de benen bleef en veel zelfhouding liet zien. De vos Hugo (v. Patijn) met eigenaar Albert van Dijk uit Noordwolde op de kar, begon sterk aan de wedstrijd maar kon dit niet volhouden en mocht met een tweede plaatst meer dan tevreden zijn omdat de veel front makende Besterly Eribo (v. Manno) van stal Veerman uit Wittelte in handen van Tinus Hahn er geweldig inklom en misschien wel meer recht op plek twee dan de derde die hij nu kreeg. Met Vayacondios (v. Larix) kon Nathalie Buwalda uit Ter Apel als vierde opstellen. Een grote groep tuigpaarden gereden onder het zadel streden daarna om de eerste plek, maar die was voor Els Nijenhuis op Cetrienes (v. Vulcano) van Beuving. De bonte ruin ging met veel afdruk door de baan en was mooi in de stelling. Op Gorita (v. Atleet) werd Joelle de Vries keurig tweede en voor Manon Veerman op Icoon van vriend Niek Alting was de derde prijs. Manon Veerman won wel de wedstrijd voor dames met een tuigpaard voor de vierwielige wagen. Met Emerson (v. Manno) die er met zijn machtige front hoog overheen keek, gaf ze de concurrentie het nakijken. Met een sterk en ruim bewegende Dinkie (v. Manno) van Jan Tienkamp uit Peest werd Karin Lunsche tweede en Joyce Hoving uit Westerbork reed Faroda (v. Larix) naar het derde geld. Bij de dames op de grotere tweewielige wagen ging Margreet Bosma uit Ruinen er met de winst vandoor en dat was terecht. De jury was er in een keer uit omdat zij vonden dat Wonder van de Ursahof (v. Patijn) de absolute winnaar was. Fokkelien Oldenburger uit Grootegast werd met Evert V (v. Stjerreljocht Suprice) tweede en derde werd Lucy Stevens uit Norg met Wervelwind (v. Plains Liberator) van Lammert Tel uit Een. In de rubriek voor fokmerries kwam Linda Boelens weer op kop, nu met de donkere vosmerrie Celony (v. Vulcano) van Lammert Tel, die best over de benen ging. Harm Jan Veenstra had in Inanda (v. Patijn) van Willem Clevering uit Makkinga ook een kanshebber voor de winst, maar de heel gedragen bewegende merrie werd tweede voor Jerry Hamming uit Assen met opvallend goed voor de dag komende Zitella II (v. Manno) van Meems uit Assen. Voor het afrijden voor de ereronde werd er nog afscheid genomen van Jan van der Vegt uit Nijeveen, die vandaag zijn laatste concours reed. Voorzitter van Noord, Lammert Tel roemde de collegialiteit van Jan, die vanaf de oprichting van destijds TAVENO, actief is geweest voor de vereniging.

 

 

Voor de jeugd stond de finale op de rol in Norg en er kwamen zes jongelingen onder begeleiding van een volwassene in de baan. De dag wedstrijd werd gewonnen door Janienke Hoek met Darno (v.Saffraan) van Freerk Helmus uit Oldekerk. Zij mocht samen met Gilian Nijenhuis met Cetrienes en JR Bouwman uit Nijeveen met Egberdina’s Unitas (v. Nando) uitmaken wie er ging winnen. Dat werd dus Janienke en Gilian werd tweede en JR derde. De jeugd kreeg steeds punten voor de stijl van rijden en het was Lieke Lueks uit Lunteren die met ViaHJ (v. RoyM) en onder begeleiding van opa Jan Muggen uit Norg, de meeste punten had vergaard en daardoor winnaar werd van de competitie. Zij ontving een mooie beker en de nodige felicitaties. Tweede in de eindstand werd Esmee Takens uit Nietap met Buurman Baasje (v. Vaandrager HBC). Gerard van de Meulen won de tweespan rubriek met de paarden Gentenaar en Wapenaar (v. ReflexM) van Joop Witlox uit Wijnjewoude. Het actievolle span Cetrienes en Contant van Rony Beuving werd tweede, waarna de spanen van Albert van Dijk en Aaldert Berghuis uit Beilen volgden.

De allerbeste tuigpaarden van regio Noord streden in de ereklasse om de winst en die ging opnieuw naar Emerson, maar nu gereden door Niek Alting zelf. Met veel ruimte in zin bewegingen versloeg de vos Evert V met Fokkelien Olderburger en Lammert Tel met Wervelwind. Net als de eerste rubriek ging de laatste ook naar Klaas Buist. Hij had in Gorita het beste tuigpaard voor de platte boerenwagen en hield daarmee Jan Rozeveld uit Zevenhuizen achter zich. Jan reed met Saterday en hield op zijn beurt Nathalie Buwalda met Vayacondios weer achter zich.

Tussen de tuigpaard wedstrijden door waren er mooie shows van onder andere de Paardensportvereniging Norg en de Shetland fokvereniging Drenthe Noord. Gerard van der Meulen gaf een mooie demonstratie met een vierspan tuigpaarden en dressuur amazone Laura Zwart uit Oosterwolde reed een kür op muziek. De allerkleinsten hadden hun eigen show met een diversiteit aan kleurrijke aanspanningen en kleding. Al met al een zeer succesvolle concoursmiddag in hartje Norg.

Geert Bouius

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *