Peter en Marianne van Wijk nieuwe eigenaars De Bosrand in Norg – Samenwerking ondernemers en Staatsbosbeheer aan het Noordsche Veld

bosrandIMG_8734Peter en Marianne van Wijk zijn vanaf 3 oktober de nieuwe eigenaren van theehuis De Bosrand. Ze nemen De Bosrand over van Anneke Lubbers, die dit weekeinde afscheid neemt van haar klanten. De Bosrand heeft zes jaar te koop gestaan.

De horecegelegenheid ligt nabij het Noordsche Veld en de Peestermaden; unieke natuurgebieden van Staatsbosbeheer bij Norg, die samen met voormalige munitiedepot Donderboerkamp een verhaal vertellen van 5.000 jaar natuur- en landschapsgeschiedenis. Daarbij staat het Noordsche Veld op de nominatielijst om beschermd archeologisch rijksmonument te worden. Deze verhalen zijn onder andere de inspiratie geweest voor de nieuwe eigenaren van De Bosrand, om onder andere in samenwerking met Staatsbosbeheer de bezoekers op een actieve manier kennis te laten maken met deze omgeving.

015 Noordsche Veld heideMarianne van Wijk: “Die verhalen kun je ergens lezen, maar nog leuker vinden we het om de verhalen te laten beleven. Via wandelroutes, fiets- en speurtochten, een informatiepunt en bijvoorbeeld speelnatuur leer je over je omgeving en geniet je van alles om je heen. Dit willen we niet alleen realiseren, Staatsbosbeheer is voor ons een goede partner. In Norg wordt al jaren gesproken over de wens om een dagrecreatieve voorziening te realiseren na het sluiten van De Vluchtheuvel. Met de plannen die wij met Staatsbosbeheer aan het ontwikkelen zijn, maar ook met andere organisaties, vrijwilligers en verenigingen uit de omgeving, springen we op deze behoefte in.”

De oversteek
Er wordt begonnen vanuit de huidige locatie van De Bosrand aan de Donderseweg, maar er zijn plannen om De Bosrand te verplaatsen naar de overkant, bij de parkeerplaats naast Donderboerkamp. Staatsbosbeheer onderzoekt samen met de Van Wijks’ de mogelijkheden om het beheerkantoor van Staatsbosbeheer Kop van Drenthe, nu nog gevestigd in Langelo, op deze locatie te hervestigen. “De directe omgeving van de parkeerplaats zou dan een ideale plek voor speelnatuur kunnen worden. En op deze manier zitten we samen dichterbij het gebied en de samenwerkingspartners Boerderij Prins en de PeerGroup op Donderboerkamp”, aldus boswachter Albert Broekman.

Drentse samenwerking
De ondernemers zijn op dit moment in gesprek met de gemeente en provincie om hun plannen mogelijk te maken. Hierbij hebben ze nog een heel traject te gaan maar tot nu toe zijn er veel positieve reacties. Peter van Wijk: ”Afgelopen voorjaar is onze subsidieaanvraag bij de Regio Groningen-Assen goedgekeurd, waardoor onze plannen weer een stukje dichter bij de werkelijkheid komen. In De Bosrand tref je vanaf de heropening tekeningen en beelden van de plannen aan. We roepen organisaties en inwoners op om mee te denken. De ontwikkeling aan de overkant van de Donderseweg is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer en andere organisaties en de inwoners, samen vertellen we het verhaal van de natuur en landschapsgeschiedenis. Op de korte termijn zetten we de gezellige, ongedwongen sfeer van De Bosrand voort op de huidige locatie tussen Donderen en Norg. Je kunt bij ons terecht voor een goede kop koffie of lunch, met een Drents tintje. Zo prijkt op de kaart de Drentse variant van de bekende Engelse High tea; de ‘Drenttea’ met verrassende producten uit Drenthe.”

Niet alleen de kaart is meer streekgebonden; de activiteiten zijn dat ook. Zo is het thema van de openingsweek “Kleur je herfstvakantie!”; samen met Staatsbosbeheer en IVN-Norg biedt De Bosrand een actief programma voor het hele gezin. De Bosrand is in verband met de overname gesloten van 1 t/m 14 oktober. Vanaf 15 oktober 2016 is De Bosrand in de weekenden geopend van 10-17 uur en in de schoolvakanties ook doordeweeks van dinsdag t/m vrijdag.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.