Permanente bewoning recreatiewoningen rond Norg op de hak genomen in Kanniewaarzijn

46.w300.r16-9.320b5cfIn het satirische TV-programma ‘Kanniewaarzijn’ is de bizarre problematiek van de permanente bewoning van recreatiewoningen vrijdagavond haarscherp op de korrel en op de hak genomen. Met name de problematiek in de omgeving van Norg werd met name genoemd. Allereerst werd door acteur Martin van Waardenberg (op archieffoto) een hilarische ‘Wethouder van Norg’ neergezet. Daarna werd Willemien Meeuwissen, van de VVD-statenfractie in Drenthe door Astrid Joosten ondervraagd over hoe het zover heeft kunnen komen. Ook Sjoerd Diest van de Stichting Norgerduinen kwam aan het woord over de voordelen van permanente bewoning.
570938De problematiek is bekend: veel gemeenten en provincies staan nog steeds het permanent bewonen van recreatiewoningen niet toe. Zelfs als recreatiewoningen ongeschikt zijn voor de verhuur. Omdat er – bijvoorbeeld – geen voorzieningen zoals een zwembad of recreatie zijn. Dat leidt tot voortdurende en zinloze inspecties, dwangsommen, rechtszaken. Maar nooit tot een definitieve oplossing. Maar ondertussen zijn die plekken wel uitstekend geschikt voor bewoning.
introIn Drenthe heeft de VVD jarenlang aangedrongen op aanpassing van de Omgevingsverordening. Zodat er ruimte komt voor meer maatwerk. En een wethouder in gesprek kan gaan met de gedeputeerde (lid van het dagelijks bestuur van de provincie) om permanente bewoning voor bepaalde huizen of een heel park te regelen. het gaat daarbij om woningen die redelijkerwijs niet meer aan te merken zijn als recreatiewoningen. De Omgevingsverordening is inmiddels daarop aangepast.
Willemien Meeuwissen: “Een uitgelezen kans voor wethouders om hun gemeente van een hoofdpijndossier te verlossen. Zo houd je een buurt of park netjes en voorkom je leegstand en verloedering. Het strikt blijven handhaven zal nooit tot een definitieve oplossing leiden. Dat kost de gemeenschap veel geld. En niemand snapt waarom een gemeente dit blijft doen. Het dient geen enkel doel.”
De mogelijkheid voor gemeenten om iets aan bestaande situaties te doen, is er pas sinds een paar weken. Drenthe is qua regelgeving de strengste provincie als het om permanente bewoning van recreatiehuisjes gaat. Juist die opstelling van de provincie maakte het voor gemeenten onmogelijk iets aan de problematiek te doen. In de afgelopen decennia zijn steeds meer recreatiewoningen permanent bewoond geraakt. Veel gemeenten hebben dat laten gebeuren zonder er op te handhaven. Enkele jaren geleden is daar een einde aan gekomen: permanente bewoning van recreatiewoningen is niet toegestaan.
Voor alle duidelijkheid: op Landalparken et cetera verblijven er wel het hele jaar door mensen, maar dat zijn dan steeds wisselende bewoners. Dat is een compleet andere situatie.

1 Comment

  1. Het is zeer verheugend dat mevr. Meeuwissen de realiteit onder ogen is gaan zien. En inmiddels duidelijk weet waar de schoen wringt voor eigenaren van een recreatiewoning (dus niet de recreatiewoningen op commerciële parken voor vakanties). Een wetje van meer dan 50 jaar oud dat reguliere woningen van recreatiewoningen onderscheidt is zo achterhaald als één vaste telefoonaansluiting in de gang per straat. In deze tijden van woningnood is het onbegrijpelijk dat gemeenten en provincies nog steeds duizenden recreatiewoningen leeg laten staan. Woningen die bij uitstek geschikt zijn voor senioren en starters. Hopelijk gaan steeds meer gemeenten en provincies inzien dat ze verkeerd bezig zijn. Een dubbelbestemming (wonen of recreëren naar eigen keuze) is dé oplossing die ook niet botst met natuur en landschap.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *