OPEN MONUMENTENDAG IN EN ROND HET GEVANGENISMUSEUM

 

image007In het kader van de Open Monumenten Dagen heeft het Gevangenismuseum op zondag 10 september een bijzonder programma samengesteld met een speciale wandeling door bajesdorp Veenhuizen en draaidemonstraties in de Elektriciteitscentrale van Veenhuizen.

Boeren, Burgers en Buitenlui in Veenhuizen ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’ is dit jaar het thema van Open Monumentendag. Veenhuizen is een dorp in Drenthe dat in niets lijkt op andere dorpen. Want het is een voormalige dwangkolonie met statige panden die getuigen van de koloniegeschiedenis, met daaromheen uitgestrekte natuurgebieden. Hier leefden boeren, burgers, paupers en kolonisten op een unieke manier samen. Dwalend door het landschap gaat de geschiedenis als vanzelf leven.

ecv-draaidemonstratieWandeling langs Veenhuizer panden Zien hoe zij leefden? Het Gevangenismuseum organiseert een wandeling met gids naar karakteristieke Veenhuizer panden. Een unieke mogelijkheid om die eens van binnen te bekijken! De wandeling begint om 14.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Kosten: gratis, aanmelden via info@gevangensimuseum.nl (vol=vol!)

Draaidemonstraties Elektriciteitscentrale Ook niet te missen is de indrukwekkende Elektriciteitscentrale van Veenhuizen. In het prachtig gerestaureerde monument vinden er tijdens de Open Monumentendag draai-demonstraties plaats van de unieke Kromhoutmotor uit 1928 en de Crossleymotor uit 1918. Deze demonstraties zijn een ware belevenis en bij elke demonstratie wordt uitleg gegeven aan belangstellenden. De demonstraties vinden plaats tussen 12.00 – 16.00 uur, elk heel uur. Toegang: gratis

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *