Ondernemend leren bij SWS De Schans in Een

Op vrijdag 25 januari heeft wethouder Henk Kosters van economische zaken Samenwerkingsschool De Schans in Een bezocht. Leerlingen van De Schans hebben uitgelegd wat ‘Ondernemend Leren’ inhoudt. Bij ondernemend leren worden vaardigheden versterkt, zoals het omzetten van ideeën in daden, initiatief nemen, creativiteit en communiceren. De kinderen hebben een klein budget gekregen om te ondernemen. Het thema dat gekozen is, past goed bij deze tijd, namelijk vogels in de winter. Kinderen leren over vogels in de klas en maken ondertussen originele creaties om de vogels te voeren, zoals vetbollen in de vorm van cupcakes en taarten, pindakettingen etc.

Om tot succes te komen, moeten kinderen eerst nadenken wat hiervoor nodig is. Leerlingen gaan per groep, zelfstandig en in groepjes aan de slag om een plan van aanpak op te stellen. De volgende vragen komen hierbij aan de orde: Wat kopen we, wat maken we, hoe verpakken we het, hoe maken we reclame, wie beheert de kas et cetera. De leerkrachten hebben hierbij een coachende rol. Zij doen zelf een stapje terug en stimuleren leerlingen om samen te werken en risico’s te nemen. Zo zijn er leerlingen bij winkels geweest voor verpakkingsmaterialen zoals zakken en taartdozen en is het eerste vogelzaad, vet en pinda’s reeds verwerkt.

De wethouder heeft het winkeltje in school geopend en was de eerste klant. Hij heeft van alles gekocht voor de vogels in zijn tuin!

Alle leerlingen werken aan het project mee. Daarnaast hebben alle kinderen meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling. In basisschool De Schans is de hele week een kraampje ingericht waar vogeltaarten, – cupcakes en pindakettingen te koop zijn. het kraampje is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag open van 14.30 tot 15.00 uur.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *