Landschapsboerderij bij Donderboerkamp weer een stap dichterbij

large-1727-grafheuvel_zeijen_hvkDe komst van een landschapsboerderij bij Donderboerkamp is een stap dichtertbij gekomen door het sluiten van een zogeheten anterieure overeenkomst. De boerderij moet gerealiseerd worden op de huidige parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de zuidzijde van de Donderseweg. Initiatiefnemers zijn Staatsbosbeheer en Peter en Mariannne van Wijk, eigenaren van theehuis De Bosrand.

In deze anterieure overeenkomst zijn afspraken gemaakt over het wettelijk verplichte verhaal van kosten en de vrijwaring voor planschade ten behoeve van de verplaatsing van het bestaande theehuis naar een nieuwe locatie iets ten zuiden van de huidige locatie aan de Donderseweg. Op de nieuwe locatie komen in de nieuw te bouwen natuur- en landschapsboerderij functies als een horecavoorziening, een informatiecentrum, een inpandig winkeltje waar de gebruikte streekproducten van de kaart worden verkocht en worden thematische evenementen georganiseerd waar de natuur en het landschap centraal staan.

Kenniscentrum
Daarnaast worden (in separate gebouwen) een bedrijfswoning en een beheerkantoor van de initiatiefnemers gerealiseerd. De natuur- en landschapsboerderij moet bovendien een kenniscentrum worden voor natuurbeheer in het cultuurlandschap. Scholen uit de omgeving kunnen gebruik maken van een buitenlokaal waar bijvoorbeeld biologie-, aardrijkskunde- en geschiedenislessen kunnen worden verzorgd. De invulling van het nieuwe erf is naast de horecafunctie educatief- en belevingsgericht. Het hart van het plan vormt het zogenaamde speelERF, een vorm van speelnatuur die kinderen spelenderwijs kennis laat maken met de rijke cultuurgeschiedenis en de natuur in het gebied.

ERFgoed Noordsche Veld
Hierbij worden natuurbelevingsobjecten zoals bijvoorbeeld een blote voetenpad, een klauterplek en een waterplaats gerealiseerd. Met deze functies ontstaat een cluster dat samen de natuur- en landschapsboerderij met beheerkantoor vormt (‘ERFgoed Noordsche Veld’). Het oude theehuis wordt afgebroken en deze locatie met de bijbehorende gronden en parkeerplaats wordt weer bestemd en ingericht als ‘natuur’.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *