Inwoners Noord-Drenthe voelen zich gelukkig, zijn gezond en voelen zich veilig

4e dag fiets4daagse - norgerhaven 021Inwoners van Noord-Drenthe zijn gelukkig, gezond en voelen zich veilig. Uit het onderzoek ‘de Brede Welvaartsindicator’ blijkt dat het gebied rond de Drentse hoofdstad Assen op al deze punten beter scoort dan het Nederlandse gemiddelde. Mensen uit de Randstad zijn een stuk minder tevreden.

Bij het opstellen van de Brede Welvaartsindicator is gekeken naar inkomens, maar ook naar zaken als gezondheid, veiligheid en woongenot. Historicus Bas van Bavel van de Universiteit Utrecht voerde het onderzoek uit, in samenwerking met de Rabobank. Duidelijk naar voren komt dat economische groei belangrijk is, maar niet allesbepalend.”

4e dag fiets4daagse - norgerhaven 035Het is opvallend dat de inwoners zo tevreden zijn, omdat de economische groei in de gehele provincie Drenthe achterblijft. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er nog steeds veel werkloosheid is. Niettemin blijken de Drenten gelukkiger dan andere Nederlanders. Met name de woontevredenheid, veiligheid en balans tussen werk en vrije tijd scoren hoog.
Onzekerheid in Randstad

Bij het onderzoek is ook gekeken naar hoe de brede welvaart zich de afgelopen jaren ontwikkelde. Na de crisis heeft de economische groei zich hersteld, maar de brede welvaart niet. Mensen zijn vaak ontevreden over hun woonsituatie en bang dat ze door de toegenomen flexibilisering van de arbeidsmarkt hun baan verliezen. Dit soort factoren speelt vooral bij inwoners in de Randstad een grote rol. Amsterdam scoort slecht op het gebied van huisvesting, met hoge huur- en koopprijzen voor weinig vierkante meters. In Rotterdam is het slecht gesteld met de baanzekerheid.

RODEN / 11-8-2010 / Het stroomdal van het Lieverse Diep nabij de driesprong Mensingheweg / Zwarteweg, landschap / Foto: Omke Oudeman

Hierdoor blijft de brede welvaart achter bij de economische groei in de grote steden. Ondanks de aantrekkende economie, voelen inwoners van de Randstad zich vaak onveilig en onzeker over hun woonsituatie. Overigens geldt dat niet voor alle mensen van de grote steden. De cijfers zijn een indicator voor de hele regio, dus voor zowel wijken in het centrum als buiten de ring.

 

norgermarkt tuigpaarden 033

Alles bij elkaar scoort de provincie Zuid-Holland het laagst op het gebied van brede welvaart. Lager dan regio’s als Noordoost-Groningen en Zuid-Limburg, gebieden die geregeld in het

nieuws zijn vanwege de problemen daar.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *