Haandrikman Uitvaarverzorging van start vanuit Norg – “Een goede uitvaartverzorger werkt mét zijn hoofd en vanuit zijn hart

img_5251Na een tijd voor anderen uitvaarten verzorgd te hebben, zijn Harry en Bridie Haandrikman sinds kort met een eigen uitvaartbedrijf gestart vanuit Norg. “Dat is mooi, want in een redelijke straal zijn er geen andere uitvaartbedrijven”, stellen de nieuwe de uitvaartondernemers. “Er wordt dus zeker in een behoefte voorzien.” De ondernemers werken vooral in de driehoek Groningen-Assen-Drachten.

“Je treft mensen op het meest kwetsbare moment van hun leven en wij willen daar een goede invulling aan geven. Open, eerlijk en transparant om alles mooi te laten verlopen en te zorgen voor een passend en waardig afscheid”, zegt Harry Haandrikman over de motivatie een uitvaarbedrijf te starten. “Het idee voor een uitvaartbedrijf ontstond al in 2005, toen mijn partner ernstig ziek was. Het voorgesprek met de uitvaartverzorger was zo inspirerend dat de gedachte om het uitvaartvak in te gaan me nooit heeft losgelaten. Ik had destijds echter een bedrijf en een eenvoudige switch was toen niet mogelijk.”

“Toen ons eind 2013 begin 2014 binnen zes weken drie familieleden ontvielen, onder wie oma en vader, waren we zo intensief met uitvaarten bezig, dat duidelijk werd dat hier onze toekomst lag. Ik heb de hoog aangeschreven uitvaartopleiding Docendo gevolgd en afgemaakt en ben vervolgens eerst voor andere uitvaartondernemers  aan de slag gegaan voordat we zelf een bedrijf gingen starten”, vertelt Harry bevlogen.

 

 

Eerlijk zakendoen

Harry en Bridie laten zich graag voorstaan op eerlijk zakendoen. “Als een dierbare overlijdt, is iedereen even in rep en roer. Naast het immense verdriet en ontreddering moet je opeens heel veel zaken gaan regelen. Deze mensen in hun kwetsbare positie, moet je eerlijk helpen en niet leegtrekken. Dat laatste gebeurt helaas maar al te vaak, waarbij je dan bijvoorbeeld de goedkope kisten voor hoofdprijzen op de rekening ziet staan. Wij gaan dat anders aanpakken.”

 

Harry vervolgt: “Zo stond op de rekening van mijn oma de allergoedkoopste kist voor 905 euro op de rekening in plaats van de 300 euro die zo’n kist kost. Maar ach, voor oma is alleen het beste goed genoeg. En we willen haar nagedachtenis niet laten verpesten door onenigheid over de rekening. Kassa!” Bij Haandrikman Uitvaartverzorging zal van dit soort praktijken geen sprake zijn. “Alles is volkomen transparant en van tevoren ligt alles vast zodat er achteraf nooit ‘gedoe’ ontstaat.”

 

 

Partners uit de buurt

Om van iedere uitvaart een heel mooi afscheid te maken, maakt Haandrikman Uitvaartverzorging gebruik van diensten van ondernemers uit de eigen omgeving. Harry: “Zo maken we gebruik van drukkers uit de regio, voor de bloemen hebben we Anniek uit Norg en nog veel meer, zoals de maker van onze website. Tenzij de nabestaanden hun eigen relaties hebben natuurlijk. Dan gebruiken we die.” Bridie stelt dat Harry en zij een goed team vormen en elkaar goed aanvullen. “Ik heb een achtergrond op het gebied van maatschappelijk werk en dat kan handig zijn bij het ondersteunen van mensen. We willen hen ook na de uitvaart begeleidden, bijvoorbeeld door hen door te verwijzen naar de juiste instanties.”

 

 

Alles is mogelijk

Vroeger was het zo dat de begrafenisvereniging de uitvaarten verzorgde en dat helemaal in zijn eigen vorm goot. Harry: “Vandaag de dag bepalen de nabestaanden helemaal zelf hoe een uitvaart en plechtigheid er uit komen te zien. De verenigingen zijn die rol bijna helemaal kwijt. Wij verzorgen mede hierdoor ook uitvaarten voor mensen die lid zijn van een vereniging. Niemand is tegenwoordig nog iets verplicht. Je kunt altijd zelf je uitvaartondernemer kiezen.”

 

Dat iedereen tegenwoordig de uitvaart kan inkleuren zoals ze dat zelf willen, zorgt voor leuke en verrassende momenten.” Zo komen we regelmatig door de kleinkinderen beschilderde kisten tegen, hebben we wel eens een zaal versierd met grote voetballen of nam iedereen een bijzondere bloem mee”, vertelt Harry, die benadrukt dat de wensen van de nabestaanden vanzelfsprekend voorop staan. “Daarnaast zien we dat de digitale wereld ook in ons vak z’n intrede heeft gedaan, met mooie foto-presentaties, begeleid door prachtige muziek. Maar ook live muziek, professioneel of door het koor waar de overledene lid van was. Je kunt het zo gek niet verzinnen of we maken er iets moois van.”

 

 

Uitvaartbijstand.nl

Naast Haandrikman Uitvaartverzorging is er ook het bedrijf Uitvaartbijstand.nl. Met uitvaartbijstand.nl is er een landelijk dekkend netwerk van uitvaartverzorgers die dezelfde eerlijke werkwijze hanteren. Harry: “Doordat we allemaal op deze open en eerlijke manier werken, zijn de uitvaarten ook een stuk voordeliger. Dat voordeel kan wel oplopen tot een paar duizend euro als je dat vergelijkt met prijzen van de gevestigde orde. Als ik een tip mag geven: pak er maar eens een oude rekening bij en vergelijk die met de prijzen op Uitvaartbijstand.nl.”

 

Met collega’s uit de regio onderhoudt Haandrikman Uitvaarverzorging goede contacten. “Het is immers altijd fijn als je terug kunt vallen op mensen die net zo denken als jijzelf. Mensen die er ook voor de volle tweehonderd procent voor gaan en moeiteloos een stapje harder of verder willen lopen, zonder dat overal meteen een prijskaartje aanhangt. Een goede uitvaartverzorger werkt mét zijn hoofd en vanuit zijn hart. Dat doen wij ook, zeven dagen in de week en 24 uur per dag!”

 

 

Haandrikman Uitvaartverzorging – Norg

Harry en Bridie Haandrikman

Oosterduinen D 98

9331 WE  Norg

  1. 0592 269 128

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *