Gratis themafilm: ‘Drenthe, back to the sixties’ in Drents Archief

In het Drents Archief in Assen draait in de maand april de film “Drenthe, back to the sixties”. De naoorlogse jaren waren een roerige tijd waarin alles leek te veranderen: het straatbeeld, de muziekcultuur, de komst van nieuwbouwwijken en industrialisatie. De compilatie uit het filmarchief toont een mooi overzicht van de bedrijvigheid in onze provincie halverwege de twintigste eeuw. De film duurt zo’n 20 minuten en is van dinsdag 3 april t/m vrijdag 27 april doorlopend en gratis te zien in het Drents Archief. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.

Van boeren en bossen naar bedrijvigheid

In jaren ‘60 werden in Drenthe veel fabrieken gevestigd, met name in de zuidoosthoek van de provincie. Drenthe, traditioneel het land van boeren en bossen veranderde in een levendige provincie en het brinkdorp Emmen groeide uit tot een moderne industriestad van formaat. Vooral in de draad- en nylonfabrieken – voor o.a. de kousen – was toentertijd veel werk te vinden. In de film zien we bekende Emmer fabrieksnamen voorbijkomen; Stork, de Danlon, de Emka en de AKU. Om alle werknemers in de omgeving van de fabriek een dak boven het hoofd te bieden, schoten ook de nieuwbouwwijken ook in de jaren ’60 als paddenstoelen uit de grond.

Stofzuiger en centrifuge
Ook het huishouden transformeerde vanaf de zestiger jaren en werd een stuk eenvoudiger. De mangel werd vervangen door een centrifuge, in de keuken deden de koffiemolen en de handmixer hun intrede en ook met de opmars van de stofzuiger ging het snel. En wat te denken van de muziek- en uitgaanscultuur? Cuby + Blizzards maakten met frontman Harry Muskee furore, en de jeugd ging buiten de deur dansen en sjansen in een koffiebar waar de dj de platen van vinyl draaide, bijvoorbeeld in de Tin Pan Alley.  

De film ‘Drenthe, back to the sixties’ is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *