Gemeentebelangen grote winnaar verkiezingen in Noordenveld

Gemeentebelangen is de grote winnaar geworden van de verkiezingen voor de gemeenteraad in Noordenveld. De partij steeg van zeven naar negen zetels in de raad. Bij bijna alle stembureaus was de lokale partij verreweg de grootste. Lijst Groen Noordenveld is de tweede partij, maar levert wel een zetel in, van 4 naar 3. De Partij van de Arbeid blijft op 3 zetels staan. CDA, GroenLinks en VVD komen op 2 zetels en D66 en ChristenUnie hebben 1 zetel in de Noordenveldse gemeenteraad.

GroenLinks heeft ook flink gewonnen, maar bij D66 heerst teleurstelling. De partij zakte van 2 naar 1 zetel. Ook VVD is in mineur. Bij landelijke verkiezingen scoort de partij zeer goed in Noordenveld, maar lokaal nemen de liberalen een ondergeschikte positie in.
Lijsttrekker Henk Kosters was een tevreden man en zal nu het voortouw gaan nemen in de coalitieonderhandelingen. Daarbij ziet Henk Koekkoek van Lijst Groen Noordenveld ook voor zijn partij een rol weggelegd. “Twee lokale partijen die echt hun wortels hebben in de gemeenschap. Dat moet kunnen.” Volgens Koekoek zijn de onderlinge verschillen nog minimaal. “We zijn zeker naar elkaar toegegroeid.”
De verwachting is echter dat Gemeentebelangen zal kiezen voor een coalitie met PvdA/GroenLinks. Maar dat moeten de onderhandelingen gaan uitwijzen. De uitslag is overigens voorlopig. Vrijdagmorgen wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt en is ook duidelijk of er kandidaten zoveel voorkeursstemmen hebben dat ze in de raad gekozen worden. De opkomst in Noordenveld was hoger dan vier jaar geleden en lag ruim boven de zestig procent.

foto van Ditisnorg.nl.

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *