Energiek Norg West van start – Mooie buurt hè!

Batinge, Entinge en Dikninge vormen samen Energiek Norg West. Energiecoöperatie Noordseveld en de gemeente zoeken de samenwerking met bewoners om te gaan werken aan een energieneutrale, sociale en nog mooiere woonomgeving. Samen met vier bewoners is een bewonersplatform opgericht dat met deze klus aan de slag gaat. Er wordt nog gezocht naar enkele mensen uit Dikninge en Entinge om het platform te versterken.

Veel inwoners vinden het al een mooie buurt, waar natuurlijk nog altijd wel wat aan te verbeteren valt. Daarom organiseert het platform als start van dit project een tentbijeenkomst op de speelplaats in Dikninge. Op zaterdag 23 november van 14 tot 17 uur worden alle bewoners uit de drie straten uitgenodigd om hun dromen over de wijk te komen vertellen. Ook zal er dan informatie beschikbaar zijn over het project, dat niet alleen gaat over woningverbetering, maar ook over mogelijkheden van verbetering van de woonomgeving, de mogelijkheden van gezamenlijke opwek van energie en samenwerking bij het aanpakken van projecten als vloerisolatie, zonnepanelen of wat er maar voorbijkomt.

Iedereen moet mee kunnen doen

Iedereen moet mee kunnen doen. Daarom richt het platform zich ook op huurders en willen we ook graag weten wat mensen lastig vinden als ze wat aan hun huis willen laten doen. Dat is een belangrijke reden voor de inzet van energie-adviseur Anita Speelman. Zij zal mensen met raad en daad terzijde staan in dit project. En dat zal toch wel wat stappen vergen, want het maken van een goede afweging kost tijd. Daarom is er drie jaar voor het project uitgetrokken.

Flinke opgave

Het energieneutraal maken van Norg-west is een flinke opgave, juist ook voor de bewoners. Maar de samenwerking tussen de bewoners, gemeente en de energiecoöperatie biedt veel mogelijkheden. Er is bijvoorbeeld al een idee geopperd om zonnepanelen op de gemeentewerf te plaatsen, dan hoeft niet elke woning apart energieneutraal te worden om toch een energieneutrale buurt te zijn. Om mensen mee te krijgen is samenwerken een belangrijke voorwaarde; elkaar versterken en vertrouwen ontwikkelen. Buren versterken elkaar, als de ene buur een besluit neemt dan is de ander ook sneller genegen om wat te doen. De gemeente ziet de aanpak breder dan alleen duurzaamheid, het gaat ook om de sociale cohesie. Hoe gaan mensen met elkaar om, zorgen ze voor elkaar en hoe raken ze betrokken. Dat iedereen mee kan doen is heel belangrijk.

In de tent zullen de leden van het platform tekst en uitleg geven. Maar zij zijn vooral benieuwd naar de ideeën van hun buurtgenoten. Komt allen op 24 november, mooie buurt, hè!

 

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *