Deze week in de Norger Courant: Interview met Hilly ter Veer over Norg Rookvrij.

poster-infoavond-rookvrijek-300x235Informatieavond Norg Rookvrij op 18 oktober bij Karsten
“Generatie die zelf kan kiezen voor
een gezonde, rookvrije toekomst”

Een heel dorp rookvrij maken. Hoe kom je op het idee en vooral… hoe krijg je het voor elkaar? Huisarts Hilly ter Veer nam het initiatief eerst in het Friese Ureterp, waar ze huisarts is en zet de activiteiten nu voort in haar woonplaats Norg. Op 18 oktober staat Norg in het teken van een rookvrij dorp. Nu Hilly ter Veer zelf moeder is, is het niet meer dan logisch dat ze ook probeert om Norg Rookvrij te maken. Want wie wil er nu niet dat zijn of haar kind rookvrij opgroeit?

Ter Veer pleit onder andere voor rookvrije sportvelden, zodat de kinderen in Norg rookvrij kunnen opgroeien. In elke fase van het opgroeien de kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding zelf te gaan roken is het uitgangspunt van deze campagne. “Zodat kinderen dus kunnen opgroeien als een generatie die zélf kan kiezen voor een gezonde, rookvrije toekomst. Het zou mooi zijn dat er nergens meer gerookt wordt waar kinderen ermee in aanraking zouden kunnen komen.” Dus niet op en om de schoolpleinen, niet bij sportaccommodaties en ook niet rond openbare gebouwen zoals De Brinkhof.

img_7862Ondersteuning
Het initiatief van Hilly ter Veer wordt inmiddels ondersteund door de plaatselijke huisartsen, Beweegdorp Norg en enkele sportclubs. Belangenvereniging Norg faciliteert de informatieavond. “Het gaat er niet om dat mensen moeten stoppen met roken, maar dat we gaan werken aan een rookvrije generatie. Het zal acht van de tien rokers, ondanks intensieve rookstopbegeleiding, nooit lukken om te stoppen. Daarom is het zo belangrijk er niet mee te beginnen.”

Hilly ter Veer wijst op de tabaksindustrie die de inspanningen vooral richt op jongeren, omdat ze aan de jeugd nog heel lang tabak kunnen verkopen. “Bovendien begint niemand na zijn 25e nog met roken, omdat iedereen dan wel de gevolgen van het roken kan overzien. Daar zit dus geen brood in voor tabaksfabrikanten. Roken is enorm verslavend, toevoegingen van stofjes in de sigaret zorgen ervoor dat de nicotine binnen zeven seconden na inhaleren in de hersenen zit. Effectiever dan heroine, cocaine of chrystal meth. De meeste rokers beginnen op de kinderleeftijd met roken en kunnen daar nooit meer mee stoppen. Zij willen dat wel, liggen er soms wakker van, maar het lukt hen niet. Tragisch. Daarom kun je het een roker niet kwalijk nemen dat hij rookt. Maar wel dat hij dit doet in het bijzijn van de kinderen. Want kinderen leren van hun omgeving, ze kopiëren gedrag van hun eigen ouders, andere ouders en denk ook eens aan belangrijke rolmodellen, zoals sportcoaches, leraren of mediahelden. Staat u nog te roken langs de lijn op de sportclub van uw kind? Maar ook de rokende helden in games. Of bijvoorbeeld het feit dat je pas sigaretten mag kopen als je 18 bent: de boodschap is dus dat roken iets is dat je doet wanneer je volwassen bent. Maar dan is het toch juist interessant voor pubers!!?? En het feit dat er nog zoveel mensen roken in het bijzijn van kinderen: echt waar, als je je kind bij het schoolplein komt halen, dan is dat toch niet het beste moment om een sigaret op te steken lijkt me. En daar mogen betrokken ouders best iets van zeggen. Laten we daar eens met elkaar over in gesprek gaan, op 18 oktober”.

Rookvrije generatie
Hilly ter Veer: “Ik wilde graag iets doen met maximale impact voor de gezondheid van de mensen in Ureterp. Aangezien er geen enkele factor zorgt voor meer ziekte en sterfte in Nederland, wilde ik het roken aanpakken. Maar rookstopbegeleiding blijkt niet erg effectief; uiteindelijk is binnen een jaar 80 % van de stoppers weer begonnen. Beter voorkomen dan genezen dus. Daarom wilde ik me gaan richten op de jeugd en zodoende heb ik me aangesloten bij de beweging van de rookvrije generatie. Door rookvrije zwangerschappen, sportvelden, speeltuinen, scholen en de tabak uit het zicht te leggen, kan er een rookvrije generatie ontstaan.”

Breed omarmd
In Ureterp heeft de gemeenschap de rookvrije ideeën breed omarmd. “Uiteindelijk moet iedereen in de gemeenschap er bij helpen. We kunnen wel willen dat op en rond de sportaccommodaties niet meer gerookt gaat worden, maar als de verenigingen er niet achter staan, bereik je niets. Het moet onderdeel worden van je huisregels. Verenigingen moeten duidelijk kenbaar maken dat ze een rookvrij complex zijn. Dan kunnen ook de ouders elkaar aanspreken op het roken. Nu gebeurt dat nog te weinig.”

Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n twintigduizend mensen aan ziektes die het gevolg zijn van roken. Hilly ter Veer: “Bij harddruggebruikers gaat het om een tiental doden per jaar in Nederland en daar worden heel veel inspanningen voor gedaan. Terwijl roken dus minstens zo verslavend is en leidt tot veel meer sterfte.” Het verontrust Hilly ter Veer dat recente cijfers aangeven dat er weer meer gerookt wordt in de groep 20- tot 30-jarigen. Na een jarenlange daling is er nu weer een stijging. “Hoe dat komt? Tja, de tabaksindustrie zorgt wel voor verleiding en daar ben je tot je 25e extra vatbaar voor…”

MEER IN DE NORGER COURANT VAN DEZE WEEK

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *