Canicross zondag 17 februari in Norger bossen

Op zondag 17 februari vindt in de Langeloërduinen een wedstrijd plaats waarbij behalve hardlopen ook gefietst en gestept wordt met een aangelijnde hond. Die laatste twee disciplines zijn in Noordenveld voor het eerst in wedstrijdverband te zien. De sport is overgewaaid uit de sledehondensport als alternatieve training in de zomerperiode. Eind vorige eeuw is het canicrossen in Frankrijk een wedstrijdsport gworden, waarin sinds 1998 ook EK’s en WK’s worden georganiseerd.

Canicross is hardlopen met de hond. De hond draagt een speciaal tuig en de geleider een heupgordel met daartussen een elastische lijn van maximaal 2 meter die als schokdemper fungeert. Als de hond flink trekt haal je hogere snelheden dan bij gewoon hardlopen. Bij canicrosswedstrijden dient de hond minimaal een jaar oud te zijn. Voor bikejören en steppen is de minimale leeftijd van de hond 18 maanden en mag de elastische lijn maximaal 2,5 meter lang zijn. Deze wordt aan de mtb of step bevestigd met een geleider om de lijn uit de spaken te houden. Alleen geregistreerde sledehonden mogen aan bikejören en steppen deelnemen. Andere honden hebben hiervoor een ontheffing nodig van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De wedstrijd maakt deel uit van het landelijke circuit onder auspiciën van Canicross Nederland. Het belooft een geweldig spektakel te worden met deelnemers uit het hele land en zelfs enkele uit het buitenland. De wedstrijden beginnen zondag om 11.00 uur en zijn rond 15:00 uur weer afgelopen.

U bent van harte uitgenodigd om dit alles bij te wonen. Neemt u uw eigen trouwe viervoeter mee? Zorg dan dat deze kort is aangelijnd. Loslopende honden op het parcours kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Wie zelf mee wil doen kan op de website van Canicross Nederland alle informatie vinden. Bij de wedstrijd is het mogelijk om het benodigde materiaal aan te schaffen en er is een Fun-canicrossafstand van 1,4 km speciaal voor mensen die met de sport willen kennismaken.

We vragen iedereen het parcours vrij te houden en de aanwijzingen van de vrijwilligers op te volgen om de veiligheid van de deelnemers en bezoekers te kunnen garanderen. Het zou overigens fijn zijn dat zich nog een paar vrijwilligers opgeven voor de functie van parcourspost. Dit kan via het volgende email-adres: sjirkdotinga@hotmail.com. Vooral bij het bikejören kunnen hoge snelheden behaald worden, tot ver boven de 30 kilometer per uur. Alle wedstrijden vinden plaats op onverhard terrein. De toegang is gratis.

Foto: Farcows Fotografie

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *