Café-zaal-slijterij Zwaneveld voortdurend bezig met activiteiten

“Mensen gaan een avondje uit en willen dan iets speciaals”

Deze week in de Norger Courant verhalen over Norger ondernemers in de wereld van eten en drinken. Ze geven een actueel kijkje in de keuken van hun bedrijf en vertellen wat hen beweegt en wat ze in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Acht mooie verhalen… Cafe-zaal-slijterij Zwaneveld, de Zaak vol Smaak Slagerij Huisman, Kippie Emmen, Te Plek Catering, Restaurant/Catering tafel20, ambachtelijke bakkerij Van Esch, supermarkt Spithost en Kokerij Suytvelde komen aan bod. Ook op facebook.com/ditisnorg

geven we de komende week dagelijks/ of soms twee keer per dag een inkijkje.
Vandaag vertelt Arnold Zwaneveld over de trend die met name in zijn wereld naar voren komen.

“Het is mooi werk, maar je moet er wel enorm veel voor doen. De tijd dat als je de deur van het slot haalde en de mensen vanzelf wel het café binnenliepen is voorbij”, zegt Arnold Zwaneveld aan de stamtafel van het café aan het
Oosteind. Hij is al de vierde generatie van het familiebedrijf. “De laatste twintig jaar runnen Irma en ik het café helemaal zelf, maar we moeten heel veel activiteiten organiseren om voldoende omzet te kunnen halen. Het gaat zeker niet vanzelf.”

Wie de opsomming van activiteiten bekijkt, raakt sowieso onder de indruk wat er allemaal gebeurt bij en vanuit café-zaal-slijterij Zwaneveld. Biljartavonden, klaverjassen, een maandelijkse Murphy’s pubquiz, zo nu en dan een feestje
voor de plaatselijk jeugd, een whiskyproeverij, toneelavonden, de motorclub, klootschieten, een optreden van Harm en Roelof en nog veel meer. “Het klinkt als een cliché, maar stilstand is in ons geval echt achteruitgang. We moeten steeds inspelen op datgene wat onze bezoekers willen… en af en toe nieuwe activiteiten introduceren. Daarbij is het een voordeel dat veel mensen juist in het café met nieuwe ideeën komen. Zo is onder meer het bedrijfsklaverjassen ontstaan en doen we nu ook sinds een paar jaar het Norger Top2000 Café, compleet met quiz (dit jaar op zaterdag 29 december, aanvang
20.30 uur).”

Uitbreiding assortiment
Een van de grote veranderingen is de uitbreiding van het assortiment in het café. “Dat geldt eigenlijk voor alle soorten producten, van frisdrank, bier en wijn tot de sterkere dranken. De mensen gaan een avondje uit en willen dan iets speciaals. Kijk maar naar het bier. We hebben standaard bier op de tap, maar daarnaast bieden we dertig soorten speciaal bier, inclusief het Maallust-bier dat regelmatig in de prijzen valt. Daar is veel vraag naar. En in de slijterij doet dit bier het heel goed als cadeauartikel. Maar ook van de likeuren, soorten rum en whisky’s hebben we meerdere… Vroeger was het altijd Bacardi als het om rum ging, nu hebben we vijf verschillende soorten. Dat geldt ook voor de whisky’s. Eerder was men bij wijze van spreken al blij als je Johnnie Walker kon krijgen. Je kunt niet achterblijven, want je gasten verwachten dat je een breed aanbod hebt.”

Goed voorbereiden
In Norg is Zwaneveld ook nauw betrokken bij evenementen als de Fiets4Daagse, Koningsdag, de Feest4Daagse, de Trekkertocht, de Norgermarkten en de twee Tuigpaardenconcoursen. “Mooie evenementen, maar er komt ook heel wat bij kijken om het allemaal goed te regelen en goed op poten te zetten”, vertelt Arnold Zwaneveld. “Dat geldt ook voor de Murphy’s Quiz Night. Daar steken we veel tijd in. De quiz moet gemaakt worden, de zaal in gereedheid gebracht en inmiddels is ook de administratie van de teams die een tafeltje reserveren niet onbelangrijk. De laatste maanden spelen er maar liefst 42 teams mee en dan zit de zaak eigenlijk zo goed als vol. En dat te bedenken dat we een jaar of wat geleden zijn gestart met 6, 7 teams. Mooi dat dit zo populair is geworden, maar het is voor ons – naast alle voorbereidingen – ook een avond echt flink aan de bak.”

Altijd wat te doen
Het terras wordt de laatste jaren steeds drukker. Dat heeft er niet alleen mee te maken dat mensen sneller naar buiten gaan en buiten een drankje of een hapje nemen, maar ook met de populariteit van Norg. “Norg heeft de naam dat er altijd wat te doen is en de omgeving is natuurlijk mooi”, zegt de uitbater. Waar in omliggende plaatsen de terrassen zich niet automatisch vullen op mooie dagen is dat in Norg wel het geval. Maar we zijn hier ook gewoon vroeg open natuurlijk in het weekeinde. Dan komen – als het weer het toelaat – verschillende groepjes fietsers langs, omdat ze weten dat ze hier een stop kunnen maken voor koffie met appelgebak.”

Zaalhuur, BBQ en buffetten
De zaalverhuur met een binnenbarbecue is in toenemende mate populair. Arnold Zwaneveld: “Heb je een klein clubje mensen dat ook nog lekker bezig wil zijn, dan kunnen ze ervoor kiezen om het zelf te doen, maar bij een groter gezelschap – zoals bij de uitwisseling met de mensen van partnerstad uit Polen – zorgen we zelf voor het bereiden van het vlees. Het mooie is dat alles kan en je kunt inspelen op de samenstelling van de groep en hun specifieke wensen. Het mooie is dat het – ongeacht het weer – altijd doorgaat. Veel mensen kiezen ook voor een koud en/of warm buffet, waarbij je ook ziet dat de tijden steeds meer verschuiven. Vroeger was er eigenlijk een standaard avond bij bruiloft, jubileum of een zilveren, gouden of diamanten huwelijk. Nu begint het vaak ook in de middag en wordt afgesloten met een buffet. Laatst hadden we op dezelfde ochtend twee groepen mensen die een soort receptie hielden van elf uur ‘s morgen tot twee uur ’s middags. De keuze is er.”

Leveranciers
Waar mogelijk probeert Zwaneveld samen te werken met leveranciers uit Norg. Dan gaat het om brood en gebak, droge worsten en gehakt, maar ook wordt natuurlijk de groothandel ingeschakeld om het assortiment compleet te krijgen. “Het mooie is dat je met lokale leveranciers goeie specifieke afspraken kunt maken. Je kiest bijvoorbeeld voor wat luxere broden bij de buffetten. Dat staat toch net even wat mooier. En het oog wil ook wat uiteindelijk. En wij zijn natuurlijk niet van de kleine porties.
We zorgen dat er voldoende is voor alle gasten. Als je het doet, moet je het goed doen.” Vaak is het veel handiger om een zaaltje te huren met alles erop en eraan in plaats van een feestje thuis, zegt Arnold Zwaneveld. ”Daar komt vaak meer bij kijken dan mensen in eerste instantie denken. Je moet een tent neerzetten, er moeten tafels en stoelen komen, er moet voldoende koeling zijn en wat doe je met het toilet? Ook dan moet het goed voor elkaar zijn. Maar ook dat kunnen we allemaal verzorgen.”

Je kunt een keertje pech hebben
Met de planning van de activiteiten houden Irma en Arnold Zwaneveld wel een beetje rekening met wat in Norg en andere plaatsen te doen is. Maar men gaat vooral uit van eigen planning en kracht. “Je gaat niemand bewust voor de voeten lopen, maar we gaan vooral onze eigen gang. Er is inmiddels overal zoveel te doen en voor elk wat wils, dan kun je bijna niks meer plannen. En dan kun je wel een keer pech hebben als op een avond we een muziekfeestje hebben georganiseerd blijkt dat op diezelfde avond een groep van vijftig Norgers naar ‘Holland zingt Hazes’ gaat.”

Samenwerking
Ook koestert Arnold Zwaneveld de samenwerking met de toneelverenigingen, voetbalvereniging GOMOS, korfbalvereniging DES en de Hengelsportvereniging Norg en omstreken, die het café als clubcafé hebben aangemerkt. “Er is gewoon goede samenwerking, dat is altijd mooi.” Ook met de motorclub VMTR, IVN Norg, de Historische Vereniging Norch is goed contact. Samen met de andere ondernemers worden ook diverse activiteiten gehouden, zoals de Haringparty in samenwerking met vishandel Pieter Woltjer, de grotere evenementen zoals de Feest- en Fiets4Daagse met onder meer de Baander, ’t Wapen van Norg en Hotel Karsten. Ook de populaire klaverjascafétocht langs vier horecagelegenheden kan niet doorgaan als er niet wordt samengewerkt. Ik denk trouwens dat we nog meer uit die samenwerking kunnen halen.”

Café-zaal-slijterij Zwaneveld
Oosteind 33, Norg
T: 0592 612 271
www.cafezwaneveld.nl

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *