Het Pauperparadijs VOORSTELLINGEN VERPLAATST NAAR 2021 VAN 1 JUNI T/M 8 AUGUSTUS

Van 1 juni tot en met 8 augustus 2021 is op de binnenplaats van het Gevangenismuseum in Veenhuizen het theaterspektakel Het Pauperparadijs te zien. Geproduceerd door theatermaker Tom de Ket en op basis van het geklijknamige boek van schrijfster Suzanna Jansen.

https://www.hetpauperparadijs.nl

Het Pauperparadijs vertelt een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland. In de 19e eeuw was de armoede enorm. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden op een schip gezet naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Maar wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep in de praktijk uit op een drama.

In Het Pauperparadijs volgen we de Amsterdamse weesjongen Teunis, die plotseling met zijn zusje Aagje gedeporteerd wordt naar de gestichten van Veenhuizen. Hij zoekt een uitweg terug naar huis, maar raakt verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde en de ongelijke strijd tegen het gezag maken hun het leven onmogelijk. Uiteindelijk proberen ze te vluchten.

Het Pauperparadijs vertelt deze snerpend actuele historie op de plek waar die zich daadwerkelijk heeft afgespeeld: op de binnenplaats van het vroegere Tweede Gesticht. Dat maakt deze voorstelling tot een bijzonder indringende/aangrijpende ervaring/belevenis.

Met geweldige acteurs, een spectaculair decor, indrukwekkende live muziek van LAVALU en de Pauperparadijsband, en een groot ensemble lokaal talent.

HET VERHAAL

Eerste deel
Teunis woont met zijn zusje Aagje en broertje Japie in het Aalmoezeniersweeshuis aan de Prinsengracht. De kinderen zijn echter geen wezen, hun ouders leven nog. Maar net als bij veel andere paupers zijn de ouders te arm om voor hun kroost te zorgen. Teunis probeert met klusjes en stelen het hoofd boven water te houden. We horen hoe een zekere Generaal van den Bosch het probleem van de armoede probeert op te lossen met gestichten in Veenhuizen. Dat klinkt mooi, maar dan overvallen veldwachters op een nacht het complete Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam. 

Tweede deel
Teunis en Aagje komen aan in het Derde Gesticht van Veenhuizen, maar Teunis zweert zijn zusje dat ze zo snel mogelijk terug zullen gaan naar huis. Hij doet zijn best op school, spaart en trapt geen rotzooi. Hij krijgt alleen wel te maken met gestichtsdirecteur Schepenaar die hem veel te brutaal vindt.
Maar dan ziet hij Teunis het leukste meisje lopen dat hij ooit heeft gezien, Cato Braxhoofden. Intussen zien we hoe generaal Johannes van den Bosch zijn Maatschappij van Weldadigheid heeft opgericht, met toestemming van Koning Willem I. De generaal heeft grootse idealen, hij wil de armoede in Nederland uitroeien. De verteller echter heeft de nodige vraagtekens bij zijn plannen. Gaandeweg ontwikkelt zich een discussie tussen de generaal en de verteller, en onthult de generaal wat hen bindt.

Derde deel
Teunis en zijn geliefde Cato zijn doorzetters, maar de problemen stapelen zich op, tot er bijna geen uitweg meer is. Johannes van den Bosch is inmiddels gouverneur-generaal geworden in Nederlands-Indië. Maar dat maakt hem niet minder gedreven om van zijn Maatschappij van Weldadigheid een succes te maken.  Hij verzint de ene oplossing na de andere. Uiteindelijk bereikt het dispuut tussen de generaal en de verteller een kookpunt. En weet de verteller eindelijk waar hij staat. Intussen neemt ook het leven van Teunis en Cato een onomkeerbare wending.